Családokat csalogat a Ferencváros – kulcsszó: Biztonság!

mtk2015_03

A Ferencvárosi Torna Club elkezdett úgy működni, hogy azt a nagy elődök elképzelték. A Fradi a kerület, a város, és az ország csapata! Összefog, oltalmaz, és szórakoztat. Közérdekű ügyek  mellett kiáll, és megalkuvást nem ismer.

Kiáll a minőségi sport, és a szurkolás mellett. Nem alkuszik meg, ha a biztonságról van szó. Ha biztonság van, akkor lehet építkezni. Építkezni a fiatalok körében. Nyitni a családok felé. Visszacsalogatni azokat az idősebb sportbarátokat, akinek már macerás a mérhetetlen trágárság, ellenségeskedés, és az agresszió.

Hiszen ébresztőt kell fújni. A labdarúgás és a Ferencváros a gyenge sportérték és a brutális szurkolói viselkedésről lett hírhedt. A sport minőségének javítása hosszú idő, a biztonság megteremtése csak elhatározás és következetesség. Ezek a kiinduló pontok, és meg lehet menteni a gyermek lelkeket. A Fradi ezt  kezdte meg…

Hazai mérkőzésen tapasztaltam, hogy nem csak a szájkarate megy, amikor a szurkolók stadionba csalogatásáról beszélnek. Cselekszik is az Orosz Pali által vezetett ferencvárosi gépezet.

Programok = családok = növekvő nézőszám

Az MTK ellen végre nem az utolsó pillanatban estem be az Arénába, hanem jóval a mérkőzést megelőzően. A Ferencvárosnál soha nem látott nézőcsalogató akciókkal, programokkal próbálták korábban az Arénába csalni az embereket.

Magyarországon jelenleg még nincs annak hagyománya, hogy a mérkőzést megelőző 1-2 órát már a létesítményben töltsék az emberek. Két ok miatt érdeke a Fradinak ennek az elérése. Az egyik, a klubhűség erősítése. Ez magával vonzza a másodikat, ami a gazdasági érdek.

zaszlo

Az egyik a “puha” ok, az pedig a együvé tartozás, az Egyetértés megteremtése. Az, hogy a Fradi mindenki csapata legyen, ezzel közösséggé kovácsolja az embereket. Ez azaz effektus, amikor nem sikerül Budapest utcáin úgy végigsétálnom zöld-fehér mezben, hogy kortól, nemtől függetlenül  ne lépne oda hozzám valaki, és pár szót nem váltanánk a csapatról. Mivel mégiscsak egyért szurkolunk, egy a szerelem. Még akkor is, ha ezek az emberek nem járnak meccsre. Ez a puha ok. A közösségépítés.

Ha van jó közösség, akkor van egy jól körbehatárolható vásárló bázisa is a csapatnak. Ne felejtsük el, hogy egy gazdasági társaságról beszélgetünk. Ez majd 20 évig nem így működött, ezért sok torz áthallás van a gazdasági társaságként való működés miatt. Ezt erősítik a gyors haszon, és olvasottságot megcélzó, alul tájékozott újságírók egy-egy írásai is. Az egyesületeknek fel kell építeni, tudatosan kell kialakítani egy márkát. Egy olyan márkát, ami képes fenntartani magát. Képes legyen a termékeit eladni és szponzorokat vonzani. A Ferencváros ezen a mezsgyén indult el. Egyik eleme, hogy a mérkőzések körüli hangulatot, szokásokat próbálja meg átalakítani, kibővíteni, mindenki számára vonzóvá tenni.

Ne 90 perc legyen egy mérkőzés!

Fontos törekvés az, hogy egy mérkőzés nem 90 perc legyen, hanem legalább 3 óra. A mérkőzés előtt 1-1,5 óra, és maga a fő attrakció. Indokolatlan arra gondolni, hogy a foci az csak a fociról szól. Mert a Ferencváros sem csak a fociról szól. Leginkább arról, hogy a lelátón hétvégéről hétvégére találkozhassanak az emberek azokkal, akik szeretik a Fradit, és családjukkal mindig a mérkőzéseket választják. Ez akkor tud megtörténni, ha a programkínálat nőknek, férfiaknak, gyerekeknek és fiataloknak egyaránt vonzó. És tovább baktatva ezen a gondolaton, egy ilyen körítés mellett már a teljes család kívánja, hogy eljöjjön a második hétvége, hogy megcélozhassák a Groupama Arénát.

Gondoljunk csak bele. Minden második hétvége egy fix délután a teljes családdal. Ez magával hoz egy kötődést a Ferencvároshoz. Lányok, fiúk és asszonyok egyaránt szeretni fogják a zöld-fehér színt. És ha már megvan, hogy a nőknek sem nyűg ez a csodálatos sport, akkor egyenes út vezet a Fradi Shopba, ahol minden korosztály és nem számára elérhető termékek vannak. Ezek a termékek megfizethető áron kínálják magukat.

Fradi Bistró –  sör, szendvics, kávé..

Ezt követően  lehetőség van a Fradi Bistróba megebédelni, szendvicset enni, vagy éppen egy hideg sört legurítani. Ha az Arénában minden hazai meccsen lesznek programok, esetleg a zöld gyepen műsorok, akkor biztosan elkezd nőni azon emberek létszáma is, akik biztonságban, tartalmas programokon szívesen részt vennének. Hiszen akkor már nem csak a “hülye foci” lesz, hanem olyan program, ahol még a férfi is jól érezheti magát “bűntelenül”.

Amit meg kell tanulni, és ki kell alakítani, hogy a mérkőzés előtti programok pontos helyszín és időpont megjelölésével legyen napokkal a mérkőzés előtt elérhető. A Groupama Arénához érve igen csak nyomozgatni kellett, hogy mi hol érhető el. Vajon mit hol lehet csinálni, mivel erről nem kap a kilátogató szurkoló tájékoztatást.

Nem leszek igazságtalan, hiszen most kerül kialakításra ez a kvázi rendszer, ezért vannak gyermekbetegségei. Kiforratlan, de hiánypótló egyértelműen. A Kubatov-éra alatt felépített Aréna ennek az alapköve. E nélkül nem is lehet elvárni, hogy fizetős tömegek jelenjenek meg.

A programok között volt arcfestés, lövéserő mérés, sörakció. Lehetett kvízben részt venni, majd pedig Jova Levinek büntetőket lődözni 11 méterről a mérkőzés szünetében. Erre már lehetőség volt a Győri ETO ellen 3-0-ra megnyert találkozón is. Tegyük hozzá, ezeken a 11-es rúgásokon Levi eddig mindig gyenge formában volt, szinte még a labdát sem nagyon ismerte fel… Az MTK elleni mérkőzés szünetében rendezett 11-es párbaj során az egyik alkalommal beleakadt egy labdába, így az ítélet végrehajtó ítélete egy védés lett.. Ezen talán Levi lepődött meg a legjobban.. Azért bízom benne, hogy Thomas Doll nem fogja ezeket a tiziket megnézni és kiértékelni, mert akkor bizony a BLASZ X-be fogják száműzni a második számú kapusunkat.

Jova Levi a rettegett hálóőr

Elengedhetetlen kellék a programfüzet is. Igényes kiadvány, ami tovább növeli azt az érzést, hogy igen is, ide tartozunk! Az emlékezés nagyszerű mankója ez. És nem mellesleg a szotyola köpködés mellett a szünetben további “programot” ad ennek a vaskos újságnak az elolvasása.

Tehát elmondható, hogy a Fradi jó úton jár, amikor a nézőcsalogatásról beszélünk, de azt sem szabad kihagyni, hogy ez az út eleje. Jelenleg még talán nem is aszfaltos, porzik rendesen, de elindultunk.

Erkölcs, Erő, Egyetértés! Soha nem adjuk fel! Hajrá Fradi!

Hozzászólás