Tavaly fele annyi szurkoló volt az Európa Ligában!

9 453 szurkoló idén egy mérkőzésen, tavaly 9 971 két mérkőzésen

9 453 szurkoló idén egy mérkőzésen, tavaly 9 971 két mérkőzésen

Összevetettük, hogy hányan voltak idén, és hányan voltak tavaly az Európa Ligában. Az összehasonlítás azért is aktuális, mivel 2014/15-ös szezonban csak 2 fordulót éltünk meg, így két mérkőzést kettővel tudjuk összehasonlítani.

Sliema Wanderers FC ellen 4 724 szurkoló látogatott ki

Sliema Wanderers FC ellen 4 724 szurkoló látogatott ki

Előző évben egy máltai Sliema Wanderers FC, és egy horvát HNK Rijeka ellen léptünk pályára. Ekkor még nem volt kötelező az újfajta beléptetés a mérkőzésekre, így azok, akik az előző évben úgy döntöttek, nem járnak többé mérkőzésre, még kint voltak. Az önkirekesztőkkel együtt 2014/15-ös évben 418 fővel voltunk csak többen a két mérkőzésen együtt, mint idén. Egyetlen egy apró eltérés a két évhez képest, hogy idén volt egy zárt kapus meccsünk, ahol senki nem volt a lelátón, míg

az FK Željezničar Sarajevo ellen 9 453 szurkoló látogatott ki.

Ha úgy nézzük, hogy átlagosan hányan voltak idén és tavaly azon mérkőzéseken, ahol szurkolók is lehettek volna, akkor látjuk,

idén majd dupla annyian látogattak ki mérkőzésre.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy várhatóan idén dupla annyian látogatnak majd ki a mérkőzésekre.

HNK Rijeka ellen már 5 147-en a lelátón

HNK Rijeka ellen már 5 147-en a lelátón

Ezzel csak az látszik, hogy a hirtelen rábeszélésre nem kilátogató szurkolókon kívül is nagyon sok Fradista jár meccsekre, akik előző években, vagy évtizedekben nem tették.

Itt nem arról kell értekezni, hogy lecserélték-e a szurkolókat.

Egyszerűen az történt, hogy egyfelől 500 – 2 000 között számlálható kilátogató szurkolók szervezetten hátat fordítottak a lelátónak, és nem járnak meccsre. A másik oldala a serpenyőnek, hogy a magas biztonsági előírások, és gyakorlati megvalósítás okán ki mernek jönni Fradisták a meccsekre. Volt most is 9 453 szurkoló, aki számára teljes mértékig megfelelt az új belépési feltétel. Megadva vénalenyomatot, és 4 adatot (mint egy Facebook vagy egy Tesco kártyához), és máris biztonságosan, gyorsan be tudnak lépni a Groupiba.

Ez nem egyenlő a fanatizmus megszüntetésével. Ugyan úgy lehet zászlókat lengetni, ugyan úgy lehet véleményt nyilvánítani. Egyszerűen amit nem lehet, az a rasszizmus, a népek, és kisebbségek szidalmazása, és a pirotechnika. Ez talán az egyetlen olyan téma, amin dolgozni kellene, hogy milyen módon lehetne a pirotechnikát úgy pótolni, hogy a látvány megmaradjon. A megoldást továbbra is abban látjuk, hogy ki kell látogatni a szeretet csapatunk mérkőzésére, és minden alkalommal beszurkolni plusz egy gólt!

Hajrá Fradi!

Hozzászólás