Szurkolók nélkül az első Európa Liga meccsen

uefa_respect_2015

Előző évben ez hiányzott a lelátóról, így most mi hiányzunk, szurkolók…

Kitiltattuk magunkat!

Azért ezt jól megcsináltuk valljuk be becsülettel! Mert nyilván mindenki balfék az MLSZ-ben. Nyilván mindenki rosszat akar Magyarországon, főleg a döntéshozók. Ezekkel a “tényekkel” elbohóckodhatunk egy darabig, de az, hogy ezzel párhuzamosan már az UEFA és a FIFA is gonosz erőként leselkedik ránk, az már kissé erős. Bár optimizmusom határtalan, azért nem lehet elfogultsággal vádolni ebben az esetben, ha azt írom, ezt magunknak köszönhetjük. Van egy Ferencvárosunk, van új stadionunk, rendezett anyagi és szakmai hátterünk, és magyar szinten erős csapatunk, erre fel a holland ellenfelünket majd szépen kanapéból nézhetjük.

Hogy miért? Mert bizony böszmék voltunk.

Azaz pontosítok, azok, akik már évek óta a szabályok be nem tartása miatt, visszaeső bélyeget nyaltak a Ferencváros homlokára. Érdekes, hogy ezek közül a szurkolók közül már lassan egy éve nem látunk senkit a lelátón.. Ez elég faramuci helyzet, de ez van. Egy év eltelt, de vissza sokuk nem jön. Nem tetszik a rendszer. Hát igen, ez van. Ez Európa. Európát pedig üres Groupama Arénában fogadjuk.

Hisztis hollandok és a Fair Play

uefa_fair_play_2015

Reméljük, a hollandok ilyen békések lesznek, mint a Fair Play figurák

A sorsoláson a holland első osztályból Fair Play díj hősies címmel tündöklő ellenfelet kaptunk. A Go Ahead Eagles csapata kizúgott a holland első osztályból, így bár papíron második vonalas alakulatról beszélünk, mégis van azokba a lábakba elsőosztályú iram. Ellenben, ha azt vesszük alapul, hogy egy kiesett csapatot kell felpiszkálni a bajnokságot követően arra, hogy egy magyar csapat ellen, az EL-ben felszántsák a pályát, az bizony derék kihívás. Egy kudarcos szezon után, egy elég furcsa, már-már szánalom díjjal nemzetközi kupában indulni nem egy nagy dicsőség. Ez az egyik kulacs. A másik, hogy ha már kiestek, akkor most megmutathatják, hogy bizony, milyen jó játékosok. Ott vannak a szurkolók, akik mint Tuijp, nagy hisztibe fogtak. Bizony, nekik sem tetszik, hogy a Fradi ellen zárt kapuk között kell játszaniuk. Érdekes felvetés volt, már-már olyan, mint az óvodában, mondván, ha ők nem jöhetnek Magyarországra szurkolni, akkor a magyarok miért mehetnek hozzájuk. Ez aranyos, de legyenek erősek, azért ilyen erős büntetést még az FIFA sem fog kiróni a csapatunkra.

Mi az a Fair Play díj

A Fair Play díj egy összetett pontozási rendszerrel rangsort állít a nemzeti bajnokságok között. Ezek szurkolói, gazdálkodási, és sport területén mérhető paraméterek összessége. Ezzel próbálják jutalmazni azon nemzetek csapatait, akik minden tekintetben “ideálisan” működnek. Magyarország az 54-ből a 36. helyen tanyázik. Úgy, hogy csapatunkat a rasszista rigmusok stb.. büntetés miatt zárt kapus meccsre kárhoztatta, ez a helyezés nem is olyan rossz. Bővebben erről itt olvashatsz.

Esélyek a továbbjutásra

Előző évben a RIjeka volt az utolsó állomás a csapatunknak.

Lehetett sejteni, hogy csapatunk nem kap lutri gárdát. Ahhoz képest, ahogy utána nézegettem az ellenfelünknek, nagyon kegyes volt velünk a sors. Olyan gárda ellen játszunk, mint évekkel ezelőtt a Milwall  volt, akiket harcias küzdelemben elég simán vertünk.

Milwall elleni továbbjutás (h: 3-1 i: 1-1)

Ha csak a két gárda értékét nézzük, akkor annak ellenére, hogy holland első osztályban szereplő alakulatról van szó, a Ferencváros többet kóstál.

Ferencváros: 10,65 millió €

Go Ahead Eagles: 10,15 millió €

Ezen értékekbe nincsenek benne a nyári átigazolásból adódó változások, így a 2014/15 évi keret alapján számoltunk. Nálunk Roland Lamah 1,1 m. € értékben a legdrágább játékos, míg a hollandoknál a surinamei – holland állampolgár Glinor Plet.

A hollandok a tipikus holland focit játsszák, a szélen támadó középpályásokkal, és 4 védővel hátul.  Nagy gólvágóik nincsenek, mivel Alex Schalk lőtte a legtöbbet a bajnokságban, kereken néggyel.

Orosz Pali nagyon optimista volt, és már a következő fordulóról is beszélt, ami kicsit túlzott optimizmusra is vall. Ami tény, hogy ha továbblépünk a holland első osztályból kieső csapat ellen, akkor egy lényegesen gyengébb alakulattal találkozhatunk, mivel az ellenfelünk a máltai Balzan FC és a bosnyák FK Zseljeznicsar kettős közül kapja meg.

Bízunk benne, ha tovább lépünk a hollandokon, akkor már a 3. körben szépen megtelhet a stadion!

Bízunk benne, ha tovább lépünk a hollandokon, akkor már a 3. körben szépen megtelhet a stadion!

Bízunk benne, hogy ilyen előzményekkel, és azzal, hogy míg mi erősítünk, addig a hollandoknak a kiesés után kell újra rendbe tenni a gárdájukat. Még folytatjuk a témát.

A selejtezőkörben az első mérkőzésre július 2-án idegenben kerül sor, míg a visszavágóra pedig július 9-én.

Hozzászólás