Sas leszáll, a nézőszám zuhan!

Bele vagyunk feszülve a számokba. Vért és verítékéket sem sajnálunk, hogy a számok stimmeljenek. A számok bűvöletében két esetben vagyunk: “sok” vagy “kevés” alapállás van. A számok csak ilyenek. Valakinek sok, ami másnak kevés. De mi a sok, és mi a kevés annál a Fradinál, ahol 4 500 néző is ünnepelt már bajnoki címet ultrákkal, és szurkolói kártya nélkül, és mennyit jelent 6 ezer fő feletti bronzos szezonátlag?

IMG_0260.JPG

Bohóckodjunk kicsit a számokkal, ezt csinálja a politikai párttól totálisan független (ál)szurkolói  Fradi oldal is, és a nemzeti sport, bár ahogy látom, ott leszálltak a negatív reklám nyomatásától. Értsd, a nso.hu-n a hír csak az volt, hogy micsoda kevés a néző, ha több volt, akkor “csak” több volt.

Praktikusan most  csak Kubatov Gábor – Orosz Pál vezette Ferencvárost vizsgálom, mivel Kubatov éra a rendszerváltás utáni második legsikeresebb időszak. Őt csak Szívós  István BL időszaka előzi meg… Ugye, milyen érdekes ezt olvasni?

Elnökök szerinti átlag  nézőszám

Elnök Átlag nézőszám Eltérés
Szívós István            10 059
Kubatov Gábor              7 251 –  2 808
Furulyás János              6 528 –     723
Torgyán József              6 218 –     310
Ináncsy Miklós              5 024 –  1 194
Kovács Miklós              5 000 –       24
Rieb György              3 916 –  1 084

No, de térjünk vissza a jelenbe. Amióta a Groupama Arénába költöztünk, azóta lett éles a kérdés: Mennyien járnak meccsre? Mennyivel nő a nézőszám?

Stadion bontásban a Kubatov-éra nézőtéri átlaga:

Stadion Átlag nézőszám Eltérés
Puskás Stadion                      8 160
Groupama Aréna                      7 586 – 574
Albert Stadion                      6 190 – 1 397

A Puskásban 574 nézővel voltunk többen, majd a Groupamában kicsit kevesebben. Az Albert Stadionhoz képest 1400 nézővel vagyunk többen, ami jelentős növekedés! Itt akkor most zuhanás van, vagy növekedés? Soha nem látott sikertelenség jellemzi e szerint az elnökséget? Nehéz így magyarázni. Persze, a  Bayern München átlagát figyelembe véve ez karcsú, ez nem is vitás!

 

Nézzük meg, ha már összehasonlítottam a  jelenlegi korszakot azt, hogy az új stadion mit hozott nekünk.

Groupama Aréna átlag nézőszáma

Szezon Átlag nézőszám Eltérés
2014-2015                          8 384
2015-2016                          7 941 –     443
2016-2017                          6 387 –  1 554

Itt viszont már problémák sejlenek fel Az 1 554 fős vesztesség az előző szezonhoz képest még akkor is rengeteg, ha a Debrecen és az Újpest meccs még hátra van. Ha ezen két mérkőzéssel kiigazítom a számot, akkor is várhatóan a jelenlegi átlag 450-el fog nőni, így előre elkönyvelhetjük, az idei évben 1000 nézőt veszített a szeretett csapatom!

Ezer néző akkor is rengeteg, ha azt belevesszük, hogy a csapat szétesve játszott fél szezonon keresztül. A teljesítményünk ilyen mértékben nem befolyásolhatta a nézőszámot meglátásom szerint. Ha pedig igen, akkor azt jelenti, az igazi elhivatott fradista valahol 6 000 fő körül lehet. Ha ez a bázis, akkor a 10 000 átlag nézőszám még kicsit távol van.

Mi a következtetés tehát? Én úgy látom, nincs ok a hurrá optimizmusra, de nincs miért csüggednünk.

A nézőtér megtöltése két sávos út…

Az egyik forgalmi sávja a fanatikusokkal történő megegyezés. Megegyezés arról, hogy hogyan lehet olyan feltételt kidolgozni a számukra, hogy az elért újonnan meccsre járó nézőket ne riasszák el. Ugye bejöhetnek, de önkéntesen nem jönnek be. Senki nem tiltotta ki őket, csak így tiltakoznak. Tehát hazudni erről felesleges. Politika stop. Ezt ne hozzák be. Senki nem kíváncsi rá. A bőrünk alá is sok esetben bekerül, a mérkőzések legyenek politikamentesek! Eredmény maximum 1-1,5 ezer plusz néző.

A második forgalmi sáv a további bázis megtalálása. Úgy gondolom, érdemi változást csak nemzetközi sikerek, és évekig tartó sikeres szereplés lehetséges. A magyar  foci egy érdekes vákuumba került. Mostanra a magyar valósághoz képest rengeteg pénzből dolgozik, a nemzetközi szinthez képest kevésből. Ehhez a teljesítményhez, színvonalhoz ennyi pénz nem kellene, a továbblépéshez kevés. Mondom ezt úgy, hogy egy kávézóban ütöm a billentyűzetet, és nincs több száz oldalas költségvetési kimutatásom… De a röpke utánaolvasás ezt mutatja. A további szimpatizánsok egy Paks vagy Mezőkövesd megverésére nem jelennek meg a lelátón. Így elért nézők száma 2-3-4-5… ezer is lehet, itt a cél lehet a +3 ezer néző, amivel már meglehet a 10 ezer átlag!

Hozzászólás